Pressmeddelande: Ny kurs i beredskap på Holma folkhögskola

Under kort tid har beredskap blivit något som alla i samhället måste förhålla sig till, både som individ och som organisation. Corona var ett uppvaknande för många. Alltifrån ett förändrat klimat med bränder, översvämningar och långvarig torka till fler pandemier, geopolitik och matkriser kommer påverka oss i framtiden. Nu startar Holma Folkhögskola en kurs i beredskap. 

Det finns ett jättestort intresse för beredskap i samhället. Folkbildning är viktigt för att sprida kunskap, trygghet och ökad samverkan, säger Hugo Malm som är kursansvarig. 

Kursen ger en god inblick i hur arbetet för beredskap ser ut i samhället, med fokus på civil beredskap och livsmedelsberedskap. Det läggs mycket tid på samhällsanalys och samtal om hur olika typer av kriser kan påverka samhället i Sverige. Målet är att kursen ska ge handlingskraft och praktisk kunskap som människor kan ha nytta av. I kritiska lägen kan det handla om HLR, akutsjukvård, mental förberedelse och tillgång till vatten och mat samt kommunikation. Mer långsiktigt tar kursen upp odling, matförvaring, energi och överlevnadskunskap m.m. Kursen tar också upp samverkan och lokal organisering för att kunna hjälpa dom som behöver det mest.    

– Den här kursen vänder sig brett, till alla som är intresserade av beredskap. Mer specifikt vänder den sig till personer som vill ägna sig åt beredskap i sin nuvarande arbetsroll eller på något sätt vill arbete med det i framtiden. Den vänder sig också till personer som är engagerade i frivilligorganisationer och vill engagera sig för lokal beredskap tillsammans med andra, säger Hugo Malm.   

Kursen vänder sig till alla personer över 18 år och är CSN-berättigad. Kursen går på halvtid under våren och går att kombinera med deltidsarbete.  

Om Holma Folkhögskola

Holma Folkhögskola ligger i Höör och driver kurser i småskalig grönsaksodling, skogsträdgårdsodling och agroforestry, livsmedelsförädling och hantverk för självhushållare. På skolan finns också Allmän kurs där det går att läsa in gymnasiebehörighet för att söka sig vidare till universitet eller yrkeshögskola. 

På Holma Folkhögskolas hemsida https://www.holmafolkhogskola.se/beredskap/ finns mer information om kursen.

För frågor om kursen:

Jonas Wilson, rektor Holma Folkhögskola,  jonas.wilson@holmafolkhogskola.se

För bildmaterial:Kim Moberger, kommunikatör Holma Folkhögskola, kim.moberger@holmafolkhogskola.se

Rulla till toppen