Gör dina egna örtteer

Text: Karin Ervelin, lärare på kursen ”Mat ur Jorden – småskalig odling och förädling”.

Redan under tidig vår börjar vi vår insamling av vilda örter på Holma. Sedan fortsätter vi att skörda odlade och vilda örter under hela odlingssäsongen. Vi torkar dem efter hand och packar dem lufttätt och mörkt. Nu är det dags att inför vintern blanda till örtteer av allt vi skördat och sparat. 

Genom att odla eller plocka vilda örter får man både teer av väldigt hög kvalitet och samtidigt möjlighet att dra nytta av deras hälsofrämjande egenskaper. Vi blandar teer som är goda, men också teer för olika behov vi har för dagen eller generellt i livet. 

Här är en guide till hur du kan samla, torka och blanda dina egna örter för att både stödja din hälsa och fylla på ditt förråd av örtteer.

Odla och samla örter

Örter som du kan odla enkelt som även är användbara medicinskt är citronmeliss, pepparmynta, salvia, oregano och kamomill. 

Örter är lätta att odla. Många är fleråriga vilket betyder att de kommer tillbaka år efter år. Att kombinera odling med skörd av vilda örter ger dig ett stort utbud av örter att kombinera. 

I naturen kan du hitta en rad medicinska örter som nässlor, rölleka, björkblad, fläder och johannesört. 

När du samlar örter bör du göra det på en solig och torr dag, helst på morgonen efter att daggen har torkat. Då har örterna som mest smak och näringsämnen. De flesta örter är bäst att skörda innan de blommar, då har de som mest aktiva ämnen. 

Torka och förvara örter

När du har samlat dina örter är nästa steg att torka dem för att kunna lagra dem inför framtiden. Torkning bevarar örternas smak, näring och medicinska egenskaper, vilket gör att de kan användas året runt.

Det enklaste sättet att torka örter är att låta dem lufttorka på en mörk och torr plats med god ventilation. Häng örterna i små knippen eller sprid ut dem på ett nät, ett lakan eller en bakplåt. Det tar vanligtvis mellan några dagar och två veckor beroende på örtens tjocklek och fuktighet i luften. Det är oftast bäst att torka örterna med stjälkarna kvar och sedan ta av bladen när de är torra. 

Om du vill skynda på processen kan du torka örter i ugn på låg temperatur (30-40 grader) eller använda en torkugn. Det är dock viktigt att inte använda för hög värme, då de medicinska egenskaperna kan försämras om örterna hettas upp för mycket.

När örterna är helt torra, kan du smula dem lätt och förvara dem i tätslutande burkar eller påsar på en mörk, sval plats. Glasburkar är idealiska för att bevara örternas arom och egenskaper under lång tid. Vill du ha burkarna framme i ett ljust rum så se till att burkarna är mörka. För att hålla koll på färskheten, märk burkarna med skördedatum och örtens namn.

Örtmedicin – dra nytta av örternas helande krafter

Örter har länge använts för sina medicinska egenskaper och stöttar kroppens egna funktioner. Örtmedicin är ingen quickfix utan snarare ett långsamt och inkännande sätt att ta hand om din hälsa. Här är några av örter vi samlat under säsongen på Holma och deras medicinska egenskaper.  

  • Kamomill är en lugnande och nervstärkande ört. Den är särskilt användbar vid sömnproblem och stress. Bra som kvällste. 
  • Pepparmynta är känd för att stödja matsmältningen och lindra uppblåsthet, illamående och magkramp. Den är också kramplösande och kan hjälpa till vid till exempel huvudvärk och migrän. 
  • Citronmeliss Denna ört är bra för att lugna nervsystemet, lindra ångest och stress samt främja en god natts sömn. Den kan också hämma virus.
  • Nässla Rik på mineraler och vitaminer, nässla stärker immunförsvaret och har renande egenskaper. Den är också en bra källa till järn och kan stödja blodbildningen.
  • Svartvinbärsblad  Grundande smak och bra som sällskapste men innehåller också antioxidanter och mineraler.
  • Timjan Bra vid hosta, förkylning och inflammations-besvär. Antiseptisk och anti svamp. Kramplösande och matsmältningsfrämjande. 
  • Oregano Allmänt stärkande ört. Antiseptisk så bra vid förkylning. Också bra för att stärka matsmältningen. 
  • Fläder Immunstärkande. Bra vid förkylning. Svettdrivande vilket gör att den är bra vid feber.
  • Maskrosrot Bitterämnen som stimulerar matsmältningen. Stärker lever och njurar. Milt laxerande. Vätskedrivande. 
  • Lavendel Lugnande och avslappnande men stärker på samma gång. Kramplösande, smärtlindrande, antiseptisk. Bra vid huvudvärk och migrän.
  • Ringblomma Antiseptisk, immunstärkande och antiinföammatorisk. Bra ört för huden, då är den läkande och lugnande. 
  • Röd solhatt Vid nedsatt immunförsvar. Vid angrepp av svamp. Vid infektioner, inflammationer och svårläkta sår. 

Blanda dina egna teer

När du har torkade örter hemma kan du börja blanda dina egna teer, både för njutning och för specifika hälsofördelar. Här är tips på några teblandningar som kursen ”Mat ur jorden” gjort baserade på örternas medicinska egenskaper:

  • Te mot förkylning

Fläder (40%), mynta (20%), svartvinbärsblad (10%), citronmeliss (10%), oregano (10%), timjan (10%).

  • Immunstärkande te

Nässla (30%), röd solhatt (30%), fläder (30%), ringblomma (10%)

  • Renande te

Maskrosrot (40%), ringblomma (40%), fläder (20%).

  • Det goda teet

Fläder (40%), svartvinbärsblad (40%), pepparmynta (10%), torkad  jordgubb (10%)

  • Grundande ro

Kamomill (40%), lavendel (30%), citronmeliss (30%)

Bryggning och användning

Använd ungefär 1-2 teskedar torkade örter per kopp och låt teet dra i 5-10 minuter under lock, så att alla nyttiga ämnen stannar kvar i teet.

Om du vill ha ett starkare te med mer medicinsk effekt, kan du låta det dra längre eller öka mängden örter. Du kan också göra större satser och förvara i kylskåpet som kallt te.

Drick örtte som en kur, tre koppar om dagen i två veckor om du vill stötta och stärka något särskilt i din kropp. Du kan också dricka örtte vid behov, till exempel om du känner av en förkylning. Ett annat sätt att använda örtte är att dricka ett “akutte”. Då brygger du tre koppar te och dricker under en timmes tid. Detta kan till exempel hjälpa vid smärta. 

Självklart kan du också dricka örtteer som en njutning i vardagen. 

Karin Ervelin, lärare på kursen ”Mat ur Jorden”

Rulla till toppen