Odla sötpotatis

Text: Axel Löfsved, lärare på kursen ”Mat ur Jorden – småskalig odling och förädling”.

Hos oss i södra Sverige finns det många odlingssäkra grödor som ger ett överflöd av mat varje år, som potatis, kål och lök. Som ett komplement till dessa testar vi oss fram med andra grödor som kan bredda smakerna, till exempel citrongräs, ingefära, quinoa, och hirs. En gröda som vi har testat oss fram med på kursen ”Mat ur jorden” de senaste åren, och som känns både spännande och odlingsvärd, är sötpotatis. Sötpotatis kommer ursprungligen från mycket varmare trakter i Central- och Sydamerika, men genom att välja rätt sort, växtplats och metoder kan man skörda sötpotatisar även här hos oss!

Så odlar vi sötpotatis

Sötpotatis odlas bäst från sticklingar. För yrkesodlare i Sverige finns importerade sticklingar att köpa, men för små odlingar drar man bäst upp sticklingarna själv. Vi sparar rotknölar från föregående år och drar upp sticklingar från dem. De flesta sötpotatisar som säljs i butik är tyvärr sorter som inte fungerar hos oss. Vi har utgått från sötpotatisar som vi har köpt från en lokal ekologisk odlare, men vi vet tyvärr inte sortnamnet. Känt härdiga sorter är Orleans, Bellevue, Erato White och Erato Orange och dessa går att köpa som plantor på våren. 

Dra upp sticklingar till sötpotatis

I slutet av februari eller början av mars sätter vi några sötpotatisar i jord. Vi lägger dem i lådor med några centimeter jord under och några centimeter jord ovanpå, och ställer dem på en värmematta. De ska ha det lite fuktigt, men är det för blött finns risk att de ruttnar. 

När skotten växer fram får de stå under växtbelysning och växa till sig. Blir de längre än 20 cm klipper vi ner dem till ett par centimeters höjd så att de får börja om. De bortklippta bitarna kan planteras i krukor så att de rotar sig och växer vidare. 

Utplantering, odling och gödsling

Vi siktar på utplantering i början av juni, när risken för frost är över och värmen har kommit. Sticklingarna klipps av i ca 15-20 cm långa bitar. Ju kraftigare de har blivit desto bättre blir skörden. Alla blad utom det översta klipps bort, och sticklingen sätts ner i jorden så att bara toppen sticker upp. Eftersom sötpotatis älskar värme är det bra att plantera i en upphöjd bädd, utan organiskt täckmaterial, så att värmen verkligen kommer ner i jorden. Den första månaden efter utplantering är det extra viktigt att hålla jämn fuktighet i jorden, när sticklingarna etablerar sig. 

Vi planterar på cirka 20-30 cm avstånd i raden, och har hittills bara haft en rad per bädd (80 cm bred). Nästa år ska vi testa att sätta i två rader i förband för att få plats med fler plantor. 

Om man har köpt plantor, eller gjort egna plantor när sticklingarna har klippts ner, klipps även dessa och sätts ut som stickling, eftersom anlagen till rotknölarna bildas direkt efter plantering och lätt snurrar sig i krukan vid förkultivering. Det gör att man får missformade rotknölar om man planterar ut krukodlade plantor. Det är alltså bara sticklingarna som ska planteras ut, inga rotade plantor och inga rotknölar. 

Vi odlar sötpotatisen under fiberduk hela säsongen för att ge den mer värme. För att undvika att den sätter för många rotknölar (som den sen inte orkar utveckla helt) är det bra att ge gödsling cirka en månad efter planteringen. Då gödslar vi med urin, cirka 1 liter per kvadratmeter, utblandat med vatten, cirka 1 del urin och 4 delar vatten. Enligt forskning på SLU ska det med denna gödsling inte bli något läckage, och näringen räcker resten av säsongen, men på väldigt sandiga jordar, eller jord med låg mullhalt skulle det kunna finnas anledning att dela upp gödslingen på två tillfällen med några veckor emellan. 

Skörda sötpotatis

Håll koll på vattning och ogräs efter behov. När det börjar bli svalare på hösten närmar sig skörden. När jordtemperaturen är under 15 grader slutar rotknölarna att växa, och blir det 10 grader eller lägre i jorden kan de ta skada så att de inte tål lagring. I år var det en varm början på hösten och vi skördade den 23 september. 

För att de ska hålla i lagring värmebehandlar vi dem efter skörd. Vi lägger dem i en låda på en värmematta, och försöker hålla 29 grader och hög fuktighet. När de första knölarna börjar att få antydan att skicka ut nya skott är värmebehandlingen klar, och knölarna kan lagras i en temperatur på 10-16 grader. Blir det kallare tar de skada och blir det varmare finns risken att det börjar att växa upp nya skott. Vi äter upp det mesta under hösten, men några knölar sparas som utsäde till nästa års sticklingar. Vi sparar fina, men inte för stora knölar. Genom att ta de lite mindre knölarna till utsäde går det åt mindre mängd av skörden, och det är lättare att sätta dem eftersom det krävs mindre jord för att täcka dem. 

Vi har fått ca 1 kg sötpotatis per radmeter odling, men ser potential till mer eftersom storleken på knölarna varierar ganska mycket. Den svenska yrkesodlingens handledning anger en medelskörd på ca 1 kg per planta, vilket skulle innebära ca 3 kg per radmeter i vår odling, och vi hoppas att kunna finjustera odlingen för att komma upp i detta framöver!

Axel Löfsved, lärare på kursen ”Mat ur Jorden”

Rulla till toppen