Bokashi – så här gör du din egen komposthink

Text: Axel Löfsved, lärare på kursen ”Mat ur Jorden – småskalig odling och förädling”

På Holma använder vi oss av bokashi som komposteringsmetod. Framför allt använder vi bokashimetoden till köksavfall, som riskerar att dra till sig skadedjur vid annan kompostering. På kursen Mat ur Jorden tillverkar vi våra egna bokashi-hinkar där vi lägger ner matavfall efter måltider. Varje gång vi fyller på i hinken strör vi också ner ”bokashiströ”, vilket är kli blandat med EM-bakterier. Hinken står i rumstemperatur med lock på och avfallet kommer inte att brytas ned utan istället fermentera, ungefär som när man mjölksyrar grönsaker. Under fermenteringen avges lakvatten som är bra att kunna ta om hand, eftersom kompostmaterialet annars blir för blött. Lakvattnet innehåller dessutom prima näring som kan användas i bevattningsvattnet för att gödsla odlingarna. Efter att hinken har stått några veckor blandas bokashin med jord, då kommer den snabbt brytas ner och näringen blir tillgänglig för nya växter.

Att tillverka egna bokashi-hinkar blir betydligt billigare än att köpa i affären. Här kommer en guide på hur du gör dina egna hinkar hemma:

  1. 1. Skaffa hinkar och tappkran

Vi har valt att köpa nya hinkar, 15-20l. Det har varit enklast för oss för att få den storlek vi vill ha, i en livsmedelsgodkänd plast. Det går såklart bra att använda begagnade mathinkar som man med rätt kontakter kan få tag i från restaurang eller storkök. Det är viktigt att ha ett tätslutande lock till hinken. Du behöver två hinkar och ett lock till varje färdig bokashi-hink, och när hinkarna ställt i varandra ska det bli en tillräcklig luftspringa mellan dem för att kunna montera en tappkran. Våra har ett avstånd på ca 3,5 cm. 

Tappkran går att köpa från butiker som säljer tillbehör till hembryggning. 

  1. 2. Montera tappkran i den yttre hinken och borra hål i botten på den inre hinken

Tappkranen monteras så nära botten som möjligt i den yttre hinken. Dra åt så att gummipackningen sluter tätt, du vill inte att hinken ska läcka. Vi sågar av pipen på tappkranen så att den inte sticker ner längre än hinkens botten, så att hinken kan stå på ett plant underlag utan att tappkranen tar i. 

Borra avrinningshål i botten på den inre hinken. Vi har gjort ca 15-20 st 10 mm hål. Om hinkarna har ett handtag kan handtaget på den inre hinken tas bort, så att det inte är i vägen för det yttre handtaget. 

  1. 3. Sätt den inre hinken i den yttre och kör igång!

Nu är det bara att sätta den inre hinken med avrinningshålen i den yttre hinken och börja göra bokashi!

Axel Löfsved, lärare på kursen ”Mat ur Jorden – småskalig odling och förädling”

Vill du läsa mer om kompost och hur du tillverkar din egen jord? Här kan du läsa om hur du gör en varmkompost.

Rulla till toppen