Den 22 januari hade vi årets första skolmöte med alla de klasser som går på-plats-kurs på Holma. Vi pratade om vilka behov vi har i livet och vad vi kan driva tillsammans på Holma. Här är några idéer som tog form:
Slöjdgrupp
Vi är en grupp som ibland ses på tisdagar i källaren, lagar kläder, stickar m.m. Hör av dig till Greta på skog om du vill vara med i chatt-gruppen.
Schack-klubb på Holma
Vi har precis startat upp en schack-klubb på Holma och på tisdag har vi det konstituerande mötet i Allmän kurs lilla klassrum. Prata med Viggo eller Erik om du vill vara med.
Dansgrupp
Vi ses den 12 mars för första träffen och pratar om vad vi vill göra. Prata med Alex på skog om du vill vara med.
Historiska hantverk
Finns idéer om att göra historiska hantverk. Kajsa på Allmän kurs är initiativtagare.
Brädspel
Vi skapade en grupp som vill träffas för att spela brädspel, en chattgrupp har skapats. Prata med Tindrali på hantverk om du vill vara med
Meditation i lugna rummet
Tommy i skog-klassen tog initiativ till morgonmeditation i lugna rummet, med samling 8:20 tisdag, onsdag och torsdag.
Biologisk mångfald och insekter i skogsträdgården
Finns en chattgrupp och en idé om att bjuda in insektsexpert för att prata en onsdagseftermiddag i maj. Prata med Agata i skog.
Tälja
Önskan om att komma igång med tälj-grupp, onsdagar utomhus, lite längre fram i vår. ’
Pysselprojekt ”miniatyr-Holma”
Prata med Kali på beredskap/hantverk om du vill vara med och bygga upp ett Holma i miniatyr.
Utöver alla dessa idéer och förslag pratade vi också om en massa andra roliga möjligheter att skapa/prata/tänka tillsammans. Hör av er till kim.moberger@holmafolkhogskola.se om jag ska lägga till något. Annars blir det fortsättning följer på nästa skolmöte.
Miniprojektstöd på Holma Folkhögskola
Har du en idé du vill testa och utveckla?
Miniprojektstöd ger möjlighet att utforska ett område du är intresserad av. Samtidigt som du utvecklas inom området ska projektet bidra till skolan på något sätt, tex. genom att utveckla platsen, sprida kunskap och inspiration eller gynna möten. Om du får projektstöd presenteras detta på något sätt, t.ex. i form av en utställning, workshop eller presentation (s.k. kulturprogram) för allmänheten. Du kan söka upp till 3000 kr.
Exempel på miniprojektstöd:
Föreläsare/workshophållare: Arrangera en föreläsning , workshop eller studiebesök med en person du vill lära dig mer av.
Fotoutställning: Fånga någon aspekt av Holma på bild och gör en utställning av det.
Studiebesök / studieresa: Gör ett studiebesök / studieresa och ordna sedan 1-2 föreläsningar eller workshop utifrån det du lärt dig.
Odling: Någon intressant och användbar växt / odlingssystem som du vill testa och utveckla? Om det passar bra in någonstans på Holma så testar vi!
Prova ny utrustning/ verktyg/redskap: Inköp, användning och utvärdering av t.ex. nötknäckare, mustningsmaskin, oljepress, lie. Testa själv och utvärdera hur den kan bli en resurs för skolan.
Utveckla platsen: Har du en idé om ett bygg-, fixar- eller odlingsprojekt som skulle förbättra skolan?
Alla som är deltagare på skolan kan söka miniprojektstöd. Du får besked inom en månad från att du sökt och kan sedan arbeta med projektet under 3 månader, eller längre om det skulle behövas för projektet. Totalt delas upp till 15 miniprojektstöd ut under året (max tio under våren). Har du frågor, prata med Karin Ervelin eller Kim Moberger
Ansök:
Namn och Klass
Vad vill du göra?
Hur bidrar ditt projekt till andra deltagare, din kurs och/eller skolans utveckling?
Hur ser din tidsram för projektet ut?
Hur ser din budget för projektet ut?
Hur och när blir ditt projekt presenterat? (Tex workshop, utställning, färdigställande?)
Ansvarig lärare/handledare:
Lämna in till Karin Ervelin eller Kim Moberger