Vi håller öppet för ansökningar till några reservplatser med löpande antagning till vårens kurs.
Den här kursen är för dig som….
- Är intresserad av beredskap och skulle vilja fördjupa dig i hemberedskap eller organisera dig tillsammans med andra lokalt där du bor.
- Vill fördjupa dig inom beredskap för att kunna använda det i din nuvarande eller framtida yrkesroll.
- Är intresserad av och vill få större förståelse för hur förändringar i världen påverkar oss och hur vi bemöter dessa.
- Är intresserad av livsmedelsberedskap i samhället och hemmet.
- Vill ha praktisk kunskap och färdigheter för att vara förberedd vid akuta och långvariga kriser.
.
Kursinnehåll
I takt med att världsläget förändras har intresset för beredskap ökat i samhället. Olika typer av händelser, såsom corona-pandemin, Rysslands invasion av Ukraina, klimatrelaterade bränder och översvämningar har ökat medvetenheten generellt hos befolkningen men även efterfrågan av kompetens på många arbetsplatser och hos myndigheter. Nu startar vi upp en ny kurs på Holma Folkhögskola i beredskap som är både teoretisk och praktisk. Vi bjuder in externa föreläsare, besöker inspirerande platser såsom off-grid boende och genomför praktiska moment på Holma Folkhögskola. Du som deltagare är med och påverkar innehållet utifrån dina erfarenheter och intressen.
Civil beredskap i Sverige
Under kursen kommer du att få en god kännedom om hur beredskapen ser ut i Sverige och vad olika aktörer förväntas göra vid kris i Sverige. Vi tittar på uppbyggnaden av Totalförsvaret med fokus på det civila försvaret och civil beredskap, samt livsmedelsberedskap.
Personlig utveckling och kompetens
Vi kommer under kursen jobba utifrån våra egna specifika förutsättningar, bakgrunder och framtida målsättningar. Vi jobbar med personliga projekt och utmaningar, vilka kunskaper har vi redan som kan vara viktiga när saker händer? Vi lär oss om:
- överlevnad: hur man renar vatten, tänder eld, bygger vindskydd, hittar ätbara vilda växter m.m.
- mental förberedelse.
Hemberedskap
Olika typer av kriser ställer krav på praktisk kunskap inom en rad olika områden. Under kursen kommer vi därför bland annat att ta upp teman som:
- hälsa: första hjälpen, akutsjukvård.
- energi och värme: alternativa energikällor och vedhantering m.m.
- information och kommunikation
Vi går igenom vad som är viktigt att ha hemma och övar för att du ska känna dig van vid att använda olika redskap. När vi pratar om viktiga redskap så analyserar vi det utifrån ett ekonomiskt perspektiv och pratar också om återbruk och delning.
Livsmedelsberedskap
Ett moment under kursen är livsmedelsberedskap.
Vi jobbar med:
- odling, förädling, förvaring och tillagning av mat under svåra förhållanden
På kursen får du kunskap kring vilken mat som är bra att ha hemma och hur den bäst lagras. Du lär dig också om vad vi kan odla och förädla som kräver liten insats men ger mycket kalorier, näring eller mängd, till exempel potatisodling, mjölksyrning och mustning.
Samverkan
Forskning visar att i en kris klarar sig de som har en bra relation med människor runt omkring sig bättre än de som inte har det. Vi inspireras av lokala projekt i städer och på landsbygden i Skåne som på olika sätt bygger upp beredskap tillsammans. I kursen samverkar vi bland annat med olika omställningsprojekt, med Svenska Lottakåren och Sveriges civilförsvarsförbund som har stor erfarenhet av beredskapsarbete.
Kursmål:
Deltagaren ska efter avslutad kurs..
- Förstå olika typer av kriser och hur de påverkar samhället, organisationer och privatpersoner.
- Ha kunskap om vilken beredskap som behövs för att klara sig vid olika kriser.
- Ha förmåga att driva social organisering och samordning vid tillfälle av kris.
- Ha kunskap om hur krisberedskapen ser ut i den egna kommunen.
- Kunna medverka i arbetet kring beredskap på sin arbetsplats eller i sin förening.
- Ha erfarenhet av praktisk beredskap och överlevnad.
- Ha god kännedom om livsmedelsberedskap i Sverige och hur små- och medelstora odlingar kan säkra tillgången till livsmedel under längre perioder.
- Kunna ta fram en RSA – risk och sårbarhetsanalys.
Omfattning: 50%
Kurstid: 15:e januari till 5:e juni 2025. Onsdagar 9-12, torsdagar 9-15 och fredagar 9-15. I kursen ingår också deltagande på skolans Öppet Hus den 10:e maj.
Lov: v.8 och v.16
Plats: Holma Gård i Höör
Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri, men resekostnader i samband med studieresor samt enstaka kurslitteratur kan tillkomma.
CSN: Kursen berättigar till studiemedel från CSN. Logga in på csn.se, klicka på ‘studera’ och sedan ‘använda veckor’ för att se om du kan få studiemedel. Folkhögskolor faller under ‘gymnasienivå’. För fullgjord kurs krävs minst 70% närvaro.
Ansökan: Du ansöker genom skolans administrativa system Schoolsoft. Första gången du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan.
Ansök senast: Ansökan är öppen 1 oktober till 15 november. Besked om antagning ges kort därefter. Skolan förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid lågt deltagarantal eller annan extraordinär händelse.
Antagningskriterier: Sökande måste fylla 18 år senast det kalenderhalvår då kursen startar och en fullständig ansökan måste skickas in. Vid fler ansökningar än platser på kursen kommer vi att göra ett urval utifrån nedanstående kriterier (utan inbördes ordning). Tänk på att beskriva detta i ditt personliga brev.
- Intresse för olika områden inom krisberedskap
- Tidigare yrke eller utbildning som kan anses relevant
- Att kunna medverka på hela kursen
Reseinformation: Direkttåg från Malmö C till Höör tar ca 35 min. Direkttåg från Lund C till Höör tar ca 20 min. Därefter är det en ca 20 min promenad till Holma Folkhögskola. Ett tips för att korta ner restiden är att ha en cykel i Höör! Karta
Kontaktperson: Karin Ervelin karin.ervelin@holmafolkhogskola.se