
På Holma folkhögskola strävar vi efter omställning, från en ohållbar tillvaro till en hållbar. Omställning kan ske i det yttre och praktiska såväl som i det inre och emotionella. Det inre och det yttre hänger ihop; det finns en ständig växelverkan mellan vad vi gör och hur vi upplever oss själva. När vi arbetar med inre omställning når vi en ökad förståelse för oss själva och våra möjligheter. Genom att undersöka vilka vi är och vilka vi vill vara kan det bli tydligare för oss hur vi vill agera och relatera till vår omvärld.
Detta är en kurs mot inre omställning som kan fördjupa relationen med dig själv, andra och naturen omkring dig. Vi låter oss inspireras av olika sätt att förstå naturen samt vårt samspel med den. Yoga och andra rörelsepraktiker löper som en röd tråd genom hela kursen vilket ger möjlighet för både återhämtning och kontakt. Genom övningar kring kreativitet och närvaro erbjuder kursen en möjlighet att utforska impulser, tankar och känslor. Under kursens gång undersöker vi hur vi kan fördjupa kontakten med vår omgivning och oss själva. Vilka blir vi om vi tar våra behov och våra värderingar på allvar? Vilka avtryck gör vi då på världen? Ger en större närvaro oss möjlighet att ha en positiv påverkan på livets förutsättningar, i oss själva och på Jorden? Kursledarna besitter inga svar eller sanningar som fungerar för alla, men genom ett folkbildande arbetssätt vill vi ge utrymme för dig att utforska dessa frågor.
Kursen rör sig kring fyra grundläggande teman som vi undersöker genom såväl praktiska övningar som genom teori och reflektion:
- Kontakt med naturen – Genom till exempel naturobservationer, sinnesövningar och samskapande trädgårdsarbete.
- Kontakt med kroppen – Genom till exempel yoga, andningsövningar och rörelselek.
- Kontakt med tankar och känslor – Genom till exempel skrivövningar, samtal, meditation och impulsmåleri.
- Kontakt med andra – Genom övningar kring att se och lyssna till varandra.
Praktiskt
En förmiddag i veckan ingår också kursöverskridande studier i något som vi kallar tillval. Vilka tillval man kan välja varierar mellan terminerna, men som exempel kan det vara fröodling, enkelt snickeri, matlagning, grönsaksodling och skogsträdgård. På tillvalet blandas deltagare från olika kurser på Holma vilket ger möjlighet att knyta kontakter med deltagare på andra kurser.
Kurstid: 20:e augusti till 19:e december 2025 med lov under v.44. Kursen går på deltid, 50%. Lektionsdagar är onsdagar kl 09.00-12.00 samt torsdagar och fredagar, kl 09.30-15.00. I kursen ingår också deltagande på skolans skördefest lördagen den 13:e september.
Plats: Holma Gård i Höör. Karta
Kostnader och utrustning: Undervisningen är avgiftsfri men resekostnader i samband med enstaka studieresor kan tillkomma. Skolan tillhandahåller det material som behövs för deltagande på kursen. Mjuka kläder för rörelse och skyddande kläder för utevistelse och trädgårdsarbete behöver tas med av deltagarna.
Studiemedel: Kursen berättigar till studiemedel från CSN. Logga in på csn.se, klicka på ‘studera’ och sedan ‘använda veckor’ för att se om du kan få studiemedel. Folkhögskolor faller under ‘gymnasienivå’. För att bli godkänd på kursen krävs en närvarograd på minst 70%.
Ansökan: Du ansöker genom skolans administrativa system Schoolsoft. Första gången du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan. Skolan förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid lågt deltagarantal eller annan extraordinär händelse. Ansökan är öppen 1 april till 15 maj. Besked om antagning ges senast 29 maj.
Antagning: Kursen kräver inga förkunskaper, men en vilja och förmåga att tillgodogöra sig kursinnehållet. Sökande måste fylla 18 år senast det kalenderhalvår då kursen startar och en fullständig ansökan måste skickas in. Vid fler ansökningar än platser på kursen kommer vi att göra ett urval baserat på nyfikenhet på kursens innehåll samt förmåga och intresse för att utvecklas tillsammans med andra.
Reseinformation: Direkttåg från Malmö C till Höör tar ca 35 min. Direkttåg från Lund C till Höör tar ca 20 min. Därefter är det en ca 20 min promenad till Holma Gård där skolan ligger. Ett tips för att korta ner restiden är att ha en cykel i Höör!
Lärare på kursen:
Nadja Storsaeter är svensklärare och har tidigare hållit kurser kring autentiskt relaterande, kreativitet samt rörelse och stillhet. Är intresserad av alla aspekter av vad det innebär att vara människa och att leva på den här planeten.
Anna Gunulf Åberg är biolog och yogalärare med intresse för träd, andning, och tacksamhet. Ger gärna kravlös, mjukt flödande yoga varvat med lugn stilla yinyoga.
Om du har frågor om kursen får du gärna höra av dig till oss på nadja.storsaeter@holmafolkhogskola.se eller anna.gunulf@holmafolkhogskola.se