Här nedan följer information om de rättigheter och skyldigheter du som studerar på Holma har samt vem du kan vända dig till i olika frågor.
1. Antagning till kurser
a) Krav för antagning
För alla skolans kurser gäller att du måste uppfylla några grundläggande krav för att kunna bli antagen. Även om det är få sökande till kursen kan du inte komma in om du inte uppfyller dessa krav.
● Du ska fylla minst 18 det år som kursen börjar (undantag kan göras om din hemkommun betalar för ditt deltagande).
● Du ska ha skickat in en fullständig ansökan.
● Du ska ha tillräckliga förkunskaper för att kunna följa kursen.
● Skolan bedömer att du kan tillgodogöra dig kursen.
● Du ska ha tillgång till dator och internet i de fall det krävs för att kunna följa kursen.
b) Urvalskriterier – hur väljer skolan vilka som får plats?
Om det är fler sökande till kursen än vad det finns platser gör skolan ett urval bland de sökande som uppfyller grundkraven. Urvalskriterierna varierar mellan olika kurser och kommuniceras tydligt i kursbeskrivningen vid ansökan.
c) Så här går ansökan till
1. Du söker till kurserna via Schoolsoft på vår hemsida. Du ska få en automatisk bekräftelse på att vi har tagit emot din ansökan till din e-post. Skulle inte detta ske, kontakta skolan. Kontaktinfo: Skicka e-post till info@holmafolkhogskola.se Du kan även ta kontakt med kursansvarig via e-post, kontaktinformation finns på hemsidan under respektive kurs.
2. Vi siktar på att kontakta alla som sökt kurs senast två veckor efter sista ansökningsdag, via telefon, e-post eller brev. Det är viktigt att du uppger korrekt telefonnummer, e-postadress samt postadress.
3. Alla som sökt i tid kontaktas för information om antagning. I vissa kurser sker intervjuer inför antagningen. Endast sökande som fullföljer antagningen kan få plats på sökt kurs. Kontakta kursansvarig om du har frågor om antagningsförfarandet.
4. Kursansvarig och undervisande lärare beslutar om vilka som antas till kursen. Finns det fler sökande till kursen än det finns platser görs ett urval bland de sökande som uppfyller grundkraven.
5. Sökande som blir antagen får besked via telefon, brev eller e-post, och måste om det efterfrågas svara ja eller nej till erbjuden studieplats. Om du inte svarar när det efterfrågas kommer din studieplats att tilldelas annan sökande. Sökande som inte blir antagen får även besked via telefon, brev eller e-post med en kortfattad motivering. Om du är antagen som reserv får du besked om tilldelning av studieplats senast fyra veckor efter kursstart. Kontakta kursansvarig om du som är antagen som reserv har frågor.
6. Om du inte blir antagen och tycker att beslutet har fattats på fel grund kan du överklaga det till skolans rektor inom 10 arbetsdagar efter att antagningsbeskedet skickats. Kontaktuppgifter finns på hemsidan.
7. Skolan förbehåller sig rätten att ställa in en kurs om det kommer för få ansökningar. Om en kurs riskerar att bli inställd kommuniceras det redan i antagningsbeskedet. En kurs kan ställas in fram till att kursen startar. Kurs som pågår under mer än ett år, exempelvis Allmän kurs där deltagare ibland studerar under 3 år, kan ställas in efter fullgjord vår- eller hösttermin om besked om detta ges minst 6 månader före terminens planerade start.
2. Din tid på skolan
a) Undervisning
● Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri.
● Alla inskrivna deltagare på skolan omfattas av en olycksfallsförsäkring som gäller under skoltid och andra schemalagda aktiviteter utanför skolan, samt till och från skolan. Skolan har dock ingen försäkring som täcker din privata egendom eller din tid utanför skolan.
● Du som deltagare har möjlighet till samtal med kursansvarig kring din studiesituation.
● Du som deltagare har ansvar för att aktivt ta del av den information som rör dina studier, exempelvis genom att följa kommunikation från lärare via mail eller sms.
● Du som deltagare har ansvar att följa de anvisningar som ges under kursen och i kursbeskrivningen, exempelvis genom att följa instruktioner och bära rätt skyddsutrustning under kursens gång.
b) Tillgänglighet
På Holma folkhögskola strävar vi efter att skolan ska vara tillgänglig oavsett funktionsvariation. Ta kontakt med kursansvarig innan kursstart för mer information om du har speciella behov.
Du som enskild deltagare med funktionsvariation kan få hjälp med att ansöka om extra pedagogiskt stöd hos extern myndighet.
c) Deltagarinflytande
● Holma folkhögskola bygger sin beslutsstruktur efter sociokratisk modell. Holma folkhögskola verkar brett för deltagarinflytande. Förutom sedvanliga kurs- och skolmöten strävar vi efter att uppmuntra deltagarledda initiativ, exempelvis kulturprogram, skolgemensamma aktiviteter och miniprojekt.
● Har du synpunkter på skolan eller undervisningen, vänd dig i första hand till lärare eller till kursansvarig. Du har även möjlighet att ta kontakt med rektorerna och i sista hand med skolans styrelse.
● Deltagarna har möjlighet att påverka verksamheten genom att delta i en kursutvärdering, som genomförs i slutet av varje kurs.
d) Frånvaroregler All schemalagd undervisning är obligatorisk. Anmälan om frånvaro meddelas till kursansvarig eller mentor i förväg. Vid hög frånvarograd finns risk för utskrivning från skolan (se avstängning och utskrivning). Vid frånvaro på grund av sjukdom eller vård av barn som överstiger en vecka krävs intyg. Nedsatt studieförmåga ska styrkas med intyg om sjukskrivning. Erhåller du studiemedel från CSN och har en längre periods frånvaro kan du läsa mer om villkoren för detta på deras hemsida.
e) Studieavbrott Deltagare som vill avbryta sina studier meddelar detta till kursansvarig. Om du erhåller studiemedel från CSN måste du även kontakta CSN och meddela ditt studieavbrott.
3. Avstängning och utskrivning
a) Grunder för avstängning och utskrivning
Följande kan leda till avstängning från studierna och utskrivning:
● låg studieaktivitet (som studieaktivitet räknas aktivt deltagande i undervisningen, att lämna in sina arbetsuppgifter i tid, att delta i föreläsningar, studiebesök och gemensamma aktiviteter som arrangeras av skolan)
● hög frånvaro
● upprepad frånvaro som påverkar möjligheten att fullfölja påbörjad kurs
● att inte följa kursen enligt instruktioner och/eller planering
● brott mot skolans riktlinjer
● kränkande uttalande och/eller beteende
● brott enligt svensk lag
b) Rutiner kring avstängning och utskrivning av olika anledningar
● Deltagare som inte kommer till kursstart eller i förväg meddelar orsaken förlorar sin studieplats som då går till annan sökande.
● Vid låg studieaktivitet, hög frånvaro och/eller upprepad frånvaro utdelas en varning, efter samråd mellan rektorer och lärarkollegiet. I varningen framgår vilka krav som gäller för att deltagaren ska behålla sin plats på kursen. Samtal med kurator erbjuds. Om inte kraven uppnås blir deltagaren utskriven ur kursen med omedelbar verkan. Detta meddelas skriftligen av rektor. Samtliga varningar lämnas via brevpost, e-post eller i skolan. Det är den studerandes skyldighet att uppge korrekt postadress och e-postadress.
● Vid brott mot skolans interna riktlinjer följs rutinen som beskrivs i respektive riktlinje.
c) Klagomålshantering Klagomål rörande disciplinära åtgärder eller andra ärenden ska framföras skriftligen. Det sker via e-post först till skolans rektor och därefter till Holma folkhögskolas styrelse, som behandlar ärendet och svarar skriftligt via e-post. Mailadressen till Holma folkhögskolas rektor är jonas.wilson@holmafolkhogskola.se och mailadressen till styrelsen är styrelsen@holmafolkhogskola.se. För att få hjälp som deltagare kan man också vända sig till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd.
Klagomål rörande skolans verksamhet kan som regel framföras skriftligen till rektor, styrelse och Folkhögskolornas studeranderättsliga råd inom ett år efter att kursen avslutats.
I vissa fall, exempelvis vid disciplinära åtgärder såsom avstängning och utskrivning, kan skolan kräva att eventuell överklagan i ärendet inkommer skyndsamt. Då informerar skolan skriftligen om tidsfristen i samband med att åtgärden kommuniceras.
Klagomål rörande intyg eller satta och utfärdade omdömen ska skriftligen framföras till skolans rektor senast 7 dagar efter att intyg eller omdöme kommunicerats. Efter nytt beslut av rektorn kan detta skriftligen överklagas inom ytterligare 7 dagar till Holma folkhögskolas styrelse. Folkhögskolornas studeranderättsliga råd behandlar inte ärenden som rör satta eller utfärdade omdömen.
d) Dokumentation Styrelseordförande ansvarar för arkivering av skriftlig överklagan från deltagare. Rektor ansvarar för arkivering av skriftliga varningar och avstängningsbeslut. Undervisande lärare ansvarar för daglig närvarorapportering och dokumentation av studieaktivitet. All personal ansvarar för anmälan till rektor vid brott mot svensk lag eller skolans policydokument.